Bankärenden, försäkringar och annat tjaffs

Det är först när man skall iväg som man inser hur mycket beroenden. Vi springer ofta omkring och ser oss som oberoende och fria. Men när vi nu skall iväg så här är det mycket som skall fixas.

Vi byter bank från Länsförsäkringar till ICA Banken. Mest för att det är gratis med automatuttag om man har ICA Banken. När vi nu har nytt bankkonto måste vi uppdatera ett antal andra saker:

 • Lönekontot hos vår arbetsgivare – maila löneavdelningen
 • Skatteverket – logga in och ändra online
 • Autogiron – kontakta tele2 och de andra som drar automatiskt
 • CSN – logga in på CSN
 • Avanza – logga in på Avanza

När vi har bytt bank gäller det att besöka(japp, besöka) vår gamla bank för att skriva på blanketter om att vi avslutar kontona där. En blankett per konto.

Sedan måste vi avsluta en massa saker också.

 • Avsluta bankkonto på Swedbank och LF – gå till banken
 • Avsluta försäkringar på LF – gå till LF
 • Avsluta mobilabbonemang – ringa Tele2

Dessutom behöver vi kontakta CSN och ändra våra inkomstuppgifter. Vi väljer att inte skattejämka då det är trevligare att få tillbaka lite nästa år än att eventuellt räkna lite fel och få betala tillbaka(som jag gjort tidigare).

Och när vi fått kläm på lönekontot och allt det där är det en del annat som måste fixas. Och i rätt ordning.

 1. Adressändring – logga in på sidan, beställa ändring, invänta brev, skriva på papper
 2. Nytt pass – gå till polisen ta kort, hämta nytt pass efter en vecka
 3. Söka  visum till Indien

Det blir en del pappersarbeten. Visst, det går enklare nu när många saker går  att fixa via nätet. Men ändå. Vi tänker nog inte så mycket på alla våra kontakter och beroende vi har till det här samhället.

Behöver jag säga att jag verkligen längtar iväg idag?


Andra berättelser från vår resa

 • Hikkaduwa är inte indienHikkaduwa är inte indien Tre timmars bussresa söder om Colombo ligger Hikkaduwa. En gång en sömnig fiskeby men som nu, likt många andra ställen i asien, ett paradis för vintertrötta turister. Här finns allt en […]
 • När ska man åka till Indien?När ska man åka till Indien?För att hålla reda på när väder och temperaturer är rätt för ett besök i Indien så har vi gjort en översikt över nederbörd i mm/månad, samt genomsnittlig natt- och dagtemperatur till de […]
 • Auroville, en vision om en fristadAuroville, en vision om en fristad Auroville verkar lockande. En fristad där syftet är att bli en större människa. Växa. Med en gedigen filosofi i ryggen. Och levande initiativrika invånare. Fast räcker det med att […]
 • Med mamma i norra BorneoMed mamma i norra Borneo Vi står och väntar vid ankomsthallen i Kuala Lumpurs flygplats. Äter en donut. Ler åt alla taxichaufförer som ropar ut namn när någon som ser ut som en affärsman kommer ut genom […]
 • Sista dagen på jobbet innan resanSista dagen på jobbet innan resanSitter och försöker förstå att det är sista dagen på jobbet idag. Det är märklig känsla. För allt är ju sig likt här. Kaffemaskinen står kvar. Outlook startar som vanligt. Till och med […]

Lämna ett svar