Bankärenden, försäkringar och annat tjaffs

Det är först när man skall iväg som man inser hur mycket beroenden. Vi springer ofta omkring och ser oss som oberoende och fria. Men när vi nu skall iväg så här är det mycket som skall fixas.

Vi byter bank från Länsförsäkringar till ICA Banken. Mest för att det är gratis med automatuttag om man har ICA Banken. När vi nu har nytt bankkonto måste vi uppdatera ett antal andra saker:

 • Lönekontot hos vår arbetsgivare – maila löneavdelningen
 • Skatteverket – logga in och ändra online
 • Autogiron – kontakta tele2 och de andra som drar automatiskt
 • CSN – logga in på CSN
 • Avanza – logga in på Avanza

När vi har bytt bank gäller det att besöka(japp, besöka) vår gamla bank för att skriva på blanketter om att vi avslutar kontona där. En blankett per konto.

Sedan måste vi avsluta en massa saker också.

 • Avsluta bankkonto på Swedbank och LF – gå till banken
 • Avsluta försäkringar på LF – gå till LF
 • Avsluta mobilabbonemang – ringa Tele2

Dessutom behöver vi kontakta CSN och ändra våra inkomstuppgifter. Vi väljer att inte skattejämka då det är trevligare att få tillbaka lite nästa år än att eventuellt räkna lite fel och få betala tillbaka(som jag gjort tidigare).

Och när vi fått kläm på lönekontot och allt det där är det en del annat som måste fixas. Och i rätt ordning.

 1. Adressändring – logga in på sidan, beställa ändring, invänta brev, skriva på papper
 2. Nytt pass – gå till polisen ta kort, hämta nytt pass efter en vecka
 3. Söka  visum till Indien

Det blir en del pappersarbeten. Visst, det går enklare nu när många saker går  att fixa via nätet. Men ändå. Vi tänker nog inte så mycket på alla våra kontakter och beroende vi har till det här samhället.

Behöver jag säga att jag verkligen längtar iväg idag?


Andra berättelser från vår resa

 • Hemma igen, i McLeod GanjHemma igen, i McLeod Ganj Tillbaka igen. Efter ett år är vi här igen. Norra Indien och McLeod Ganj. Efter ett dygns resande från Kuala Lumpur kom vi fram tidigt på morgonen. Bussen rusade fram på de […]
 • Grönt te i DarjeelingGrönt te i Darjeeling - No sugar for green tea, säger hon. Jag mumlar tillbaka godkännande, men hon har redan vänt sig om och burit bort sockerfatet. Det var ingen fråga tydligen. Grönt te utan socker […]
 • Bali imponerarBali imponerar Vi ankommer till Denpasar, Balis "huvudstad", efter midnatt. Bussen är många timmar sen och natten är varm. Trötta stapplar vi ut från busstationen och beger oss in mot centrum. I drygt […]
 • Tystnaden över – med råge!Tystnaden över – med råge!Nu ligger vi långt efter med inläggen. Sedan vi skrev sist så har följande hänt: Vi har varit inne 8 dagar på centret Nilambe (gick ut ett par dagar tidigare) Vi har gått omkring i […]
 • Mandalay – dammigt men välkomnandeMandalay – dammigt men välkomnandeMycket har hänt i Burma sedan förra året då Lonely Planet publicerade sin guide, och speciellt sedan Martin var här, för tre år sedan. Det sitter reklampelare på flygplatsen. Priserna för […]

Lämna ett svar