Stenar, kor och lite kaffe i Mamallapuram

Mamallapuram är ett litet, rätt så turistigt ställe. Längs med gatorna ligger butik efter butik med nästan identiska varor. Väskor, kläder, sandaler, smycken, snacks och dricka. Instuckna med jämna mellanrum hittar vi stenkonstnärer som mejslar fram fantastiska konstverk. Allt från ett par centimeter stora hängsmycken till statyer som är en meter höga. Vill man, så kan man få en liten kurs i stensnideri.

Tempel karvade ur en sten

Templerna är uthuggna ur ett stort stycke

Templerna är uthuggna ur ett stort stycke

Att det finns så många stenkonstnärer just här härör till stadens huvudsakliga turistattraktioner – Sea Shore Temple, Five Rathas och de stora utmejslingarna längs en bergkam vid staden. Än idag anlitas många av stadens konstnärer för att göra statyer till tempel runtom i landet.

Tsunamin 2004 satte sina spår även här. En eftermiddag hyrde vi en guide som visade runt oss bland statyer och tempel. När vi stod högt upp på en kulle pekar han in mot en linje av hus en bra bit in i byn från havet sett. Dit nådde vågen. ”Many, many died.”. Vågen orsakade även sprickor i berget vi står på, rakt igenom de kolonner och statyer som funnits här sedan 700-talet. Men byn hade snabbt reparerat både hus och statyer, och nu finns bara stenens ärr kvar.

Fiskar, kor och indier

Kor vilar i kör

Kor vilar i kör

Längs stranden ligger mängder med fiskebåtar, och några kor och hundar. Inga soldyrkare alls. Få badar, och främst indier. Längre norrut är strömmarna för starka för bad. Hittills i år har 64 drunknat, i fjor 117.

Alla restauranger i staden har färsk fisk och jätteräkor, och några serverar hummer, men priserna är väl tilltagna – jag köper inte 12 scampiräkor för 100 kr!

Skräddarna vet också hur man tar betalt, och antagligen blir vi rejält lurade på det mesta. Men det får vi bjuda på; vi prutar så mycket vi kan och betalar vad vi känner att det är värt.

På helgerna kommer indier i mängder för att själva besöka templen, och det är tydligen vanligt att Chennai-borna åker hit och badar. Två timmar söder om byn ligger vår nästa anhalt, Puducherry. En liten stad med 1,2 miljoner invånare. Vi får då se om vårt första stopp i Indien har varit dyrt eller billigt, och om vi kan hålla vår budget. För hittills har vi ändå kunnat vara en smula extravaganta med hotellval och restaurangbesök och massage och skräddare.

Lata dagar

Två currys med bröd tack! O två sweet lassis

Två currys med bröd tack! O två sweet lassis

På förmiddagen får Martin sin dagliga kaffedos på Freshly ’n Hot Café (helt obegripligt namn) där vi liksom ett par till resenärer tar fram våra e-boksläsare i någon timme eller två. Favoritstället att hänga på när det börjar mörkna är Le Yogi, ett rätt så typiskt backpackerställe med god mat, glada ägare och perfekt insuttna golvdynor vid låga bord. Där spelar vi schack och dricker våra lassis och mint-the innan sängdags.

Ikväll är sista kvällen i Mamallapuram. Kanske att man ändå skulle unna sig en räka eller tolv? Jag ska försöka pruta ner priset till hälften…


Andra berättelser från vår resa

  • Puducherry – Indien med fransk kantPuducherry – Indien med fransk kant Vi sätter på oss ryggsäckarna och tar en autorickshaw till Mamallapurams ena av två busshållplatser. Killen vi åker med berömmer Martins uppsydda byxor. Det tar ett tag innan jag […]
  • Tidningsläsning i Mamallapuram Tidningsläsning i Mamallapuram Vi har läst den lokala tidningen Deccan Chronicle till frukost senaste dagarna. De inledande sidorna har dominerats av Anna Hazares hungerstrejk. Anna är en äldre man som bestämde sig att […]
  • Tillbakablick: Taj MahalTillbakablick: Taj MahalVi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss.   Även med huvudvärk […]
  • Frukost på 4200 meters höjdFrukost på 4200 meters höjdDet är förbannat kallt. Jag har en funktionströja, en fleacetröja och en jacka på mig. Ändå fryser jag lite. Klockan är inte mer än runt sex på morgonen. Här går lägger man sig tidigt för […]
  • Grönt te i DarjeelingGrönt te i Darjeeling - No sugar for green tea, säger hon. Jag mumlar tillbaka godkännande, men hon har redan vänt sig om och burit bort sockerfatet. Det var ingen fråga tydligen. Grönt te utan socker […]

1 kommentar

  1. Ann-Helén Holm |

    Oj, bara varit iväg några dagar och redan upplevt så mycket. Vilken resa! Ha det riktigt bra!

Lämna ett svar