Auroville, en vision om en fristad

Modell över Auroville med Matrinamdir i centrum

Auroville verkar lockande. En fristad där syftet är att bli en större människa. Växa. Med en gedigen filosofi i ryggen. Och levande initiativrika invånare. Fast räcker det med att bygga en guldboll och ha fina idéer, om projektet drar för lite folk och går back? Kanske? Det är kanske värt ett försök i alla fall?

Auroville, fristaden en halvtimme från Pondy

Jag erkänner. När jag tänker på alternativboende poppar det upp bilder på hemmstickade gröna jumprar, ekoligisk tofu och hampaodlingar (till rep så klart!). Även om jag senare åren reviderat denna bilden rätt mycket ramlar det ändå in tankar om hemmaborrade brunnar, schakran och Reiki-healing. Knappast Let’s Dance direkt. Men Auroville verkar vara annorlunda. Större.

Efter en halvtimmes vansinnesfärd, eller som indierna själva skulle beskriva det, en vanlig autorikshawfärd, är vi framme i Auroville. – ”We’ll be back in two hours, two o’clock.” säger vi till vår förare för dagen och går upp mot Auroville.

Bara några tiotal meter på den röda grusstigen infinner sig ett lugn. Kanske är det för att vi suttit i en smattrande moped genom ett högljutt Pondy, men tystnaden här känns verkligen. Runt omkring oss växer träd och grönska. För fyrtio år sedan fanns ingenting här. Bara grus. Alla träd och växter jag ser är planterade.

Sri Aurobindo hade en vision, Modern skapade idén Auroville

Auroville startade som en idé av Modern. En fransk kvinna som tog över Sri Aurobindos mantel vid dennes död, eller när han lämnade sin fysiska kropp som Aurobindianerna(?) skulle kalla det. Hon ville skapa ett nytt samhälle, en ny stat och stad. Nytt? Knappast. I tidens anda antar jag. En enda värld, ett enda folk och allt det där. Fattas bara Esperanto. Hon verkar dock ha något annat en del andra som försökt har saknat: en rejält genomtänkt filosofi och en vilja att leva den fullt ut.

Sri Aurobindo grundade det som kallas Integral Yoga. Grundtanken verkar vara att hjälpa människan att nå nästa steg i utvecklingen genom att titta på hela livet och inte bara böja kroppen i märkliga ställningar eller sitta still på en kudde. Så med Sri Aurobindos omfattande filosofi i ryggen börjar Modern sätta igång och bygga staden. Eller samhället, eller nationen, eller vad man nu skall kalla det. Idag är de tvåtusen människor som bor där. Byggplanen är dock anpassad för femtiotusen. Det finns med andra ord plats för fler.

Propagandafilmen imponerar

Efter några minuters promenad är vi framme vid Visitors Center. På höger sidan ligger en vacker stor, vit byggnad. Vi följer skylten ”Video about Auroville” in genom ett skynke och in i en aula med plats för ett femtiotal nyfikna. Videon kör igång. Jag blir imponerad över ambitionen. Auroville är en plats för de som vill realisera och bli en del av något större. Ständigt växa. Jag förväntar mig budskap hur dåligt det är med kommersialism och krig, men finner snarare en reklamfilm för inre utforskande. Och en vilja att vara snäll. Visst är det propagandafilm, men ändå. Nyfiken kliver jag ut några minuter senare. In till den stora utställningssalen. En verkligt påkostad och fin utställning. Utan några fördömmande undertoner (”vi har rätt”) eller omvändningsbudskap (”skåda ljuset och flytta hit!”). Snarare information än propaganda. Och inga gröna stickade koftor här inte. Inte ens en hampaodlning finns med på modellen över staden som står i en glasmonter.

Ihopplattad gyllene Matrimandir

Ihopplattad, gyllene och antagligen väldigt symbolisk.

Nästa station blir Matrimandir. Ett monument i mitten av Auroville. Ser ut som en tillplattad gyllene golfboll. Fast stor nog att gå in i. Det måste man dock boka biljett till en dag i förväg (något vi gör på hemvägen). En dryg kilometers promenad från Visitors Center kommer vi fram till en jättelik trädgård. Och där i mitten, bredvid ett gigantiskt träd, ligger bollen. Gassandes i solen. Vi tar några pliktskyldiga bilder av bollen. Den är verkligen gigantisk. Just då har jag ingen aning om vad den skall representera. Är det verkligen guld? Hur ser den ut inuti? Hur ser kristallen inuti ut? Vi bestämmer oss för att åka dit dagen efter och bokar en biljett. På vägen hem i rikshawn funderar på om vi skulle kunna bo här i Auroville. Kanske. Men inte hela livet. Något år kanske. Eller nej, troligtvis inte.

Kommer Auroville överleva?

Så hur långt har de då lyckats med sin vision? När vi frågar en av guiderna målas en mer balanserad bild upp. Just nu bor det ungefär tvåtusen människor här. Här finns flera skolor, läkare och annat som hör en stad till. En av tankarna med Auroville är att invånarna skall äga så lite som möjligt, och inga pengar ska anändas i staden. Ingen äger huset de bor i, de tillhör alla. Invånarna jobbar ungefär åtta timmar om dagen, de flesta med saker i Auroville, andra med saker utanför. Till exempel att göra hemsidor eller producera saker som säljs utanför staden. Varje år flyttar mellan 350-500 in. Bara 150 stannar efter de första åren. Som vår guide sa, det svåra är inte det praktiska utan tanken att inte äga. Att släppa det materiella begäret. Det får mig att tänka på ett fantastisk citat av Ramm Dass ”We are all one, but it’s MY tv-set!”.

En annan utmaning är att få in mer unga människor. Tydligen ser många pensionärer Auroville som ett fint ställe att bo på, men som guiden sa, ett samhälle kan inte bara ha människor som mediterar och som står med ena foten i graven. Bra poäng.
Så vad kommer hända? Jag vet faktisk inte. Just nu går hela projektet back. Det behövs mer än femtusen invånare för att det skall gå runt. Efter fyrtio år är de tvåtusen som bor här.

Samtidigt är kanske inte det poängen? Auroville är en vision. En verkligt genomarbetad vision. Inspirerande. Imponerande. Och ibland är det viktigare än om visionen verkligen fungerar.


Andra berättelser från vår resa

 • Koncentration i MatrimandirKoncentration i MatrimandirVi är på plats vid nio. Dagen innan såg vi golfbollen utifrån. När vi ankommer får vi först se ännu en film om Auroville och Matrimandir. Det är verkligen guld på utsidan. Bladguld mellan […]
 • Puducherry – Indien med fransk kantPuducherry – Indien med fransk kant Vi sätter på oss ryggsäckarna och tar en autorickshaw till Mamallapurams ena av två busshållplatser. Killen vi åker med berömmer Martins uppsydda byxor. Det tar ett tag innan jag […]
 • Läkarbesök i PuducherryLäkarbesök i Puducherry- Vi behöver mer malariaprofylax om vi ska till Andamanöarna. Det är söndag. Ovissa om att vi i övermorgon ska avboka biljetterna till öarna på grund av att monsunen inte är över där än, […]
 • Tillbakablick: Taj MahalTillbakablick: Taj MahalVi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss.   Även med huvudvärk […]
 • Frukost på 4200 meters höjdFrukost på 4200 meters höjdDet är förbannat kallt. Jag har en funktionströja, en fleacetröja och en jacka på mig. Ändå fryser jag lite. Klockan är inte mer än runt sex på morgonen. Här går lägger man sig tidigt för […]

46 Kommentarer

 1. inga johanson |

  ”Fattas bara Esperanto.”

  På Wikipedias esperantosida Vikipedio kan man läsa om Auroville, som här kallas
  Aŭrorurbo:

  http://eo.wikipedia.org/wiki/Auroville

  så esperanto fattas inte här

  • Hej Inga och tack for din kommentar!

   Det verkar som det finns lite esperanto i Auroville i alla fall, tack for upplysningen. Och det kanns passande. Och spraket dar verkar fortsatta utvecklas. Samtidigt verkar det inte som malet ar ett enda sprak. Enligt http://www.auroville.org/society/Languages.htm sa var The Mother inne pa att manga sprak har en unik kvalitet och att de inte far do ut.. Samtidigt som det finns 35 olika nationalliteter inne pa Auroville sa ett gemensamt vokabular anpassat for det unika livet inne pa Auroville ar nog ganska passande….

   //Martin

 2. inga johanson |

  Detta var en intressant länk du bifogade.
  Jag kom just att tänka på Bahá’í
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Bahá%27%C3%AD
  och Oomoto
  http://eo.wikipedia.org/wiki/Oomoto
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Omoto

  ingaj

 3. Hello, my name is Bentley Werner!

  I`m an academic writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
  Writing has been my passion since early years and now I can`t imagine my life without it.
  Most of my works were sold throughout Canada, USA, China and even India. Also I`m working with services that help people to save their time.
  People ask me ”Sir, Bentley, I need your professional help” and I always accept the request, `cause I know, that only I can save their time!

  Academic Writer – Bentley Werner – //www.mscn.org/]Mscn.org Team

 4. Hello, I’m Natan Hanson.
  Welcome to my website . I started writing in high school after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for a while before I thought about doing something else.
  I had always loved doing non-fiction writing because I’m passionate about learning. When you combine writing talent with a love of learning, research paper writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about helping the students of the future in their school career. When they don’t have time for their paper , I am there to help.

  Natan Hanson – Academic Writing Help – Eyepod Corps

 5. Hi everyone , I’m Eliot Estes.
  Welcome to my about page. I started writing in high school after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for a while before I thought about doing something else.
  I had always loved doing non-fiction writing because I’m passionate about learning. When you combine writing talent with a love of learning, research paper writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about assisting the students of the future in their school career. When they don’t like their assignment , I am there to help.

  Eliot – Academic Writing Help – Cocalerofilm Team

 6. Hello ,
  I’m Noah.
  If you’ve ever been too busy and couldn’t finish a research paper , then you’ve come to the right place. I help students in all areas of the writing steps . I can also write the essay from start to finish.
  My career as a professional writer started during my school years . After learning that I was very skilled in the field of academic writing, I decided to take it up as a profession.

  Professional Academic Writer- Noah- Myessaypartner Band

 7. Welcome to my blog ! I’m Cynthia Nava.
  Even though I jokingly credit my mother for my writing talent, I know that it is a talent I have fostered from childhood. Though my aunt is a writer, I also started out young.
  I’ve always had a way with words, according to my favorite teacher . I was always so excited in English when we had to do a research writing assignment.
  Now, I help current students achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to students because I understand the obstacles they must overcome to graduate.

  Cynthia Nava – Academic Writer – Weuniteconference Band

 8. My name is Veronika Eaton. And I am a professional Content writer with many years of experience in writing.

  My interest is to solve problems related to writing. And I have been doing it for many years. I have been with several groups as a volunteer and have assisted in many ways.
  My love for writing has no end. It is like the air we breathe, something I cherish with all my being. I am a full-time writer who started at an early age.
  I’m happy that I`ve already sold several copies of my poems in different countries like England and others too numerous to mention.
  I also work in an organization that provides assistance to many students from different parts of the world. People always come to me because I work no matter how hard their projects are. I help them to save time, because I feel fulfilled when people come to me for professional help.

  Ghost Writer – Veronika – Thesiswritingmanuals Band

 9. Hello and welcome to my blog . I’m Rima Morrison.
  I have always dreamed of being a novelist but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I assisted a fellow student who needed help. She could not stop complimenting me . Word got around and someone asked me for to write their paper just a week later. This time they would pay me for my work.
  During the summer, I started doing academic writing for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my writing services to students.

  Professional Writer – Rima – Nationaldogguideconference Confederation

 10. Thanks for stopping by my page! I’m Kay Stamp.
  Even though I jokingly credit my grandmother for my writing talent, I know that it is a ability I have fostered from childhood. Though my aunt is a writer, I also started out young.
  I’ve always had a way with words, according to my favorite educator. I was always so excited in history when we had to do a research assignment .
  Now, I help current learners achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to communities because I understand the troubles they must overcome to graduate.

  Kay – Academic Writing Professional – Smcentennialbook Band

 11. Hello ,
  I’m Victoria.
  If you’ve ever been too tired and couldn’t finish a research assignment , then you’ve come to the right place. I work with students in all areas of the writing steps . I can also write the paper from start to finish.
  My career as an academic writer started during my school years . After learning that I was very capable in the field of academic writing, I decided to take it up as a profession.

  Skilled Academic Writer- Victoria- A2zcareers Band

 12. Hello and welcome to my webpage. I’m Cathy Cornish.
  I have always dreamed of being a writer but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I helped a fellow student who needed help. She could not stop complimenting me . Word got around and someone asked me for to write their paper just a week later. This time they would compensate me for my work.
  During the summer, I started doing research paper writing for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my writing services to students.

  Professional Writer – Cathy Cornish – //www.fredsimpsonwriter.com/]Fredsimpsonwriter Team

 13. Good day and welcome to my website . I’m Irving.
  I have always dreamed of being a book writer but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I aided a fellow student who needed help. She could not stop telling me how well I had done. Word got around and someone asked me for to write their paper just a week later. This time they would pay me for my work.
  During the summer, I started doing research papers for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my research paper writing to students.

  Professional Writer – Irving Jones – Glorylandschool Confederation

 14. Epiphoneklv |

  ???????,??????????! .

 15. ???????,??????????! .

 16. ???????,??????????! .

 17. Clamcaseslt |

  ???????,??????????! .

 18. ???????,??????????! .

 19. ???????,??????????! .

 20. ???????,??????????! .

 21. Flexiblerqt |

  ???????,??????????! .

 22. Hello ,
  I’m Jena Berry.
  If you’ve ever been overscheduled and couldn’t finish a academic paper, then you’ve come to the right place. I work with students in all areas of the writing process . I can also write the assignment from start to finish.
  My career as a professional writer started early in college . After learning that I was very skilled in the field of academic writing, I decided to take it up as a profession.

  Skilled Academic Writer- Jen- Benefitsofhomework Confederation

 23. Businessaug |

  удалите,пожалуйста! .

 24. Hi, my name is Greta!

  I`m a professional writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
  Writing has been my passion for a long time and now I can`t imagine my life without it.
  Most of my books were sold throughout Canada, USA, China and even India. Also I`m working with services that help people to save their time.
  People ask me ”Hey, Greta Brock, I need your professional help” and I always accept the request, `cause I know, that only I can solve all their problems!

  Academic Writer – Greta Brock – Thescientistexpo Corps

 25. Welcome to my blog ! I’m Audrey Higgs.
  Even though I jokingly credit my grandmother for my writing talent, I know that it is a skill I have fostered from childhood. Though my mother is a writer, I also started out young.
  I’ve always had a way with words, according to my favorite teacher . I was always so excited in history when we had to do a research assignment .
  Now, I help current learners achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to communities because I understand the obstacles they must overcome to graduate.

  Audrey – Academic Writing Professional – American-Ghostwriter Team

 26. Hello All
  Thanks for checking out my writing website . My name is Everly Hamer.
  I have worked a long time in this niche. My aptitude for writing started at a young age. I wrote poetry as a child and eventually went on to work with my school newspaper.
  This early tryst into journalism eventually led me to academic writing. There is plenty of work for professional writers. I specialize in dissertations , but have the skills to do all types of academic writing.
  Contact me for more information about rates and a price quote. I’m looking forward to helping you.

  Academic Writer – Everly Hamer – //www.auxarius.com/]Auxarius Band

 27. Welcome everyone ! I’m Greta Brock.
  Even though I jokingly credit my grandmother for my writing talent, I know that it is a talent I have fostered from childhood. Though my mother is a writer, I also started out young.
  I’ve always had a way with words, according to my favorite educator. I was always so excited in science when we had to do a research assignment .
  Now, I help current students achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to communities because I understand the obstacles they must overcome to graduate.

  Greta – Academic Writing Professional – Thescientistexpo Corp

 28. Hello everyone , I’m Everly Hamer.
  Welcome to my website . I started writing in high school after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for a while before I thought about doing something else.
  I had always loved doing research assignments because I’m passionate about learning. When you combine writing ability with a love of learning, academic writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about assisting the students of the future in their school career. When they don’t like their assignment , I am there to help.

  Everly – Writing Expert – //www.auxarius.com/]Auxarius Band

 29. Hi and welcome to my blog . I’m Beverly Pierce.
  I have always dreamed of being a writer but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I aided a fellow student who needed help. She could not stop complimenting me . Word got around and someone asked me for to help them just a week later. This time they would compensate me for my work.
  During the summer, I started doing research papers for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my research paper writing to students.

  Academic Writer – Beverly – Sergreport Corps

 30. Hey, I am Beverly Pierce a professional in content writing.

  I love solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for decades now.
  I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to manage several assignments that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My passion has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
  I enjoy writing books and have helped people from countries like China.
  I work with a company whose mission is to provide quality writing and make people happy. In fact, many students come to me for help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but the best to build trust like I have been doing for the past few years.

  Expert writer – Beverly Pierce – Sergreport Team

 31. Hello, I am Jean Hartman a professional in report writing.

  I enjoy solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for many years now.
  I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to manage several projects that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My passion has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
  I enjoy writing Thesis and have helped people from countries like Canada.
  I work with a company whose mission is to provide quality works and make people happy. In fact, many students come to me for help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but the best to build trust like I have been doing for the past few years.

  Academic writer – Jean – Byrumsocialstudies Confederation

 32. Hello, I’m Kya Pierce.
  Welcome to my about page. I started writing in middle school after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for several months before I thought about doing something else.
  I had always loved doing research papers because I’m passionate about learning. When you combine writing skill with a love of learning, academic writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about aiding the students of the future in their school career. When they don’t have time for their paper , I am there to help.

  Kya Pierce – Professional Academic Writer – Ebrcn Team

 33. Welcome everyone ! I’m Amber.
  Even though I jokingly credit my grandmother for my writing talent, I know that it is a ability I have fostered from childhood. Though my grandmother is a writer, I also started out young.
  I’ve always had a way with words, according to my favorite educator. I was always so excited in English when we had to do a research assignment .
  Now, I help current students achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to schools because I understand the troubles they must overcome to graduate.

  Amber Crouch – Professional Writer – Rhythmnmotionstudio Confederation

 34. Hi everyone , I’m Liana Lynn.
  Welcome to my homepage . I started writing in high school after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for almost a year before I thought about doing something else.
  I had always loved doing non-fiction writing because I’m passionate about learning. When you combine writing talent with a love of learning, academic writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about assisting the students of the future in their school career. When they don’t have time for their paper , I am there to help.

  Liana – Professional Academic Writer – Literaturematters Band

 35. Hello All
  Thanks for checking out my about page. My name is Liana.
  I have worked since high school in this niche. My aptitude for writing started at a young age. I wrote short stories as a child and eventually went on to work with my school newspaper.
  This early tryst into news reporting eventually led me to academic writing. There is plenty of work for qualified writers. I specialize in research papers , but have the skills to do all types of academic writing.
  Reach out for more information about rates and a price quote. I’m looking forward to helping you.

  Academic Writer – Liana Lynn – Literaturematters Confederation

 36. My name is Sabrina. And I am a professional academic writer with many years of experience in writing.

  My main focus is to solve problems related to writing. And I have been doing it for many years. I have been with several organizations as a volunteer and have assisted clients in many ways.
  My love for writing has no end. It is like the air we breathe, something I cherish with all my being. I am a passionate writer who started at an early age.
  I’m happy that I`ve already sold several copies of my books in different countries like France and others too numerous to mention.
  I also work in an organization that provides assistance to many clients from different parts of the world. People always come to me because I work no matter how complex their projects are. I help them to save money, because I feel fulfilled when people come to me for professional help.

  Professional academic Writer – Sabrina – Check this Band

 37. Hey guys, I am Rachel Wilcox a professional in content writing.

  I enjoy solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for many years now.
  I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to manage several projects that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My interest has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
  I enjoy writing academic papers and have helped people from countries like Canada.
  I work with a company whose mission is to provide quality writing and make people happy. In fact, many clients come to me for professional help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but quality to build trust like I have been doing for the past few years.

  Academic writer – Rachel Wilcox – //www.geekswithpaper.com/]Geekswithpaper Band

 38. Hello and welcome to my blog . I’m Britney Kay.
  I have always dreamed of being a book writer but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I helped a fellow student who needed help. She could not stop complimenting me . Word got around and someone asked me for writing help just a week later. This time they would pay me for my work.
  During the summer, I started doing research papers for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my writing services to students.

  Academic Writer – Britney Kay – Londonrespiratoryteamconference Team

 39. Hello everyone , I’m Ami Kennedy.
  Welcome to my about page. I started writing in middle school after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for a while before I thought about doing something else.
  I had always loved doing research papers because I’m passionate about learning. When you combine writing talent with a love of learning, academic writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about aiding the students of the future in their school career. When they get too busy, I am there to help.

  Ami – Writing Expert – //www.tahoeshotokan.com/]Tahoeshotokan Corp

Trackbacks/Pingbacks

 1. Koncentration i Matrimandir | Den andra resan - [...] är på plats vid nio. Dagen innan såg vi golfbollen utifrån. När vi ankommer får vi först se ännu…
 2. Puducherry – Indien med fransk kant | Den andra resan - [...] måndagen kommer vi äntligen dit och får förstabesökarens rundtur. Tisdagen åker vi dit igen för att ägna oss åt…

Lämna ett svar