Koncentration i Matrimandir

Vi är på plats vid nio. Dagen innan såg vi golfbollen utifrån. När vi ankommer får vi först se ännu en film om Auroville och Matrimandir. Det är verkligen guld på utsidan. Bladguld mellan två glasskivor närmare bestämmt. Inuti finns världens största kristall (70cm i diameter). Efter filmen bär det iväg till Matrimindir, denna gång i buss. Vi får en genomgång över reglerna. Var tyst. Inga skor. Inga mobiler. Sätt dig ner på en kudde väl inne. Gå ut när lampan blinkar två gånger.

Vägen upp till bollen går genom gröna trädgårdar. Vi kommer in i bollen underifrån. Skorna ställs av i ett led, i den ordning vi kom dit.Efter att vi har satt på oss strumpor, för att minska dammet, börjar vi gå upp genom bollen. Insidan är fantastiskt vacker. En vit marmortrappa leder upp och in mot det inre rummet längst upp. Väggarna är vita och utstrålar ett mjukt vitt ljus. I varje vädersträck finns en gyllene kanal för vatten. Ljus är placerade på avsatser. Att något så vackert och stilla finns så nära kaosets Pondy!

Det inre rummet är svalt och mörkare. Den enda ljuskällan är kristallen som lyser av en stråle ljus som kommer ett hål i taket. Via prismor och speglar leds solens strålar ner genom kristallen som sprider ett mjukt, svagt ljus. Kring kristallen ligger meditationskuddar uppställda mellan de vita marmorpelarna. Rent. Vackert. Stilla. Jag sätter mig ner och försöker fokusera på ljusets reflektion i kristallen. Koncentration. En stillhet faller över mig.

Hjärtat av Matrimandir med kristallen i mitten

Så blinkar lampan till två gånger. Under tystnad reser vi oss upp och går ut.

Vår tid i Matrimindir är över för denna gången.


Andra berättelser från vår resa

 • Auroville, en vision om en fristadAuroville, en vision om en fristad Auroville verkar lockande. En fristad där syftet är att bli en större människa. Växa. Med en gedigen filosofi i ryggen. Och levande initiativrika invånare. Fast räcker det med att […]
 • Puducherry – Indien med fransk kantPuducherry – Indien med fransk kant Vi sätter på oss ryggsäckarna och tar en autorickshaw till Mamallapurams ena av två busshållplatser. Killen vi åker med berömmer Martins uppsydda byxor. Det tar ett tag innan jag […]
 • Läkarbesök i PuducherryLäkarbesök i Puducherry- Vi behöver mer malariaprofylax om vi ska till Andamanöarna. Det är söndag. Ovissa om att vi i övermorgon ska avboka biljetterna till öarna på grund av att monsunen inte är över där än, […]
 • Tillbakablick: Taj MahalTillbakablick: Taj MahalVi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss.   Även med huvudvärk […]
 • Frukost på 4200 meters höjdFrukost på 4200 meters höjdDet är förbannat kallt. Jag har en funktionströja, en fleacetröja och en jacka på mig. Ändå fryser jag lite. Klockan är inte mer än runt sex på morgonen. Här går lägger man sig tidigt för […]

4 Kommentarer

 1. WOW! Blotta bilden gör att man tappar andan, det måste ha varit en mäktig känsla att befinna sig där…. Men, så kryper ”vetenskapsmannen” i mig fram, vad består den av egentligen? Jättekristallen? Vet ni? Enligt Wikipedia är en kristall: Ett fast ämne vars atomer, molekyler eller joner bildar en regelbunden struktur som upprepar sig exakt i alla tre dimensioner. Kanske ska man inte veta allt? Bara njuta?

  • Enligt vad guiden sade, och vad jag hittar på nätet, så är det glas av optisk kvalitet, vad det nu innebär :). Verkar vara samma material som man har i de finaste pristroféerna, helt utan bly. Så den är inte naturligt felfri, utan skapad sådan. Väger 400 kilo gör den i alla fall :).

 2. WOOOW!!!!!!!!!!!!!!!
  Dar ar den!!! The crystal of crystals!!!

  Och vackert skrivet!!
  Ska ta mig dit direkt efter Thiruvannamanali 🙂

 3. Har ni tagit denna bilden???????? far man fota inne dar inne???

Lämna ett svar