Rom och Cola i Udaipur

Udaipur är tystare. Inte tyst, men tystare. På kvällarna satt vi på en av de många roof-top restaurangerna. Från takterasserna såg vi ut över sjön och bort mot ön och vidare ut över bergen som omgav oss. Fantastiskt vackert. Här uppe hördes knappt trafiken alls. Vi kunde andas ut en stund.

En kväll ramlade vi förbi en skola för miniatyrmålning. Miniatyrmålning är en väldigt klassisk indisk stil med tunna linjer och figurativa målningar. Ofta visas en viktig händelse: någon gifter sig eller någon Raja återvänder från ett krig.

Vi skrev upp oss på en tvåtimmarskurs. Under dessa timmar skulle vi försöka göra ett mindre konstverk. Madeleine valde att måla en tiger och jag en påfågel. Konstnären och vår lärare visade först på sitt papper och sedan försökte vi rita samma sak på vårt.

Efter en och en halv timme kom konstnärens bror, som också är konstnär, in och bjuder på rom och cola. Så där sitter vi. Två svenskar som målar traditionellt Rajastanskt och sprit. Skolan som också är galleri drivs av fem lokala konstnärer. De är alla klassiskt skolade och kunskapen har gått i arv från deras fäder.

Mitt motiv visade sig vara betydligt krångligare än Madeleines tiger. Påfågeln har en massa fjädrar, och varje fjäder skulle streckas och också ha ett öga. Efter två timmar gav jag upp och ägnade mig helhjärtat åt romen och samtalen istället.

Kvällen fortsatte flera timmar. Jag coachade en giftesnervös indier och Madeleine fick en hennatatuering. Båda kände vi oss lite halvsega morgonen efter. Måste ha varit värmen.


Andra berättelser från vår resa

  • Tillbakablick: Taj MahalTillbakablick: Taj MahalVi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss.   Även med huvudvärk […]
  • Frukost på 4200 meters höjdFrukost på 4200 meters höjdDet är förbannat kallt. Jag har en funktionströja, en fleacetröja och en jacka på mig. Ändå fryser jag lite. Klockan är inte mer än runt sex på morgonen. Här går lägger man sig tidigt för […]
  • Grönt te i DarjeelingGrönt te i Darjeeling - No sugar for green tea, säger hon. Jag mumlar tillbaka godkännande, men hon har redan vänt sig om och burit bort sockerfatet. Det var ingen fråga tydligen. Grönt te utan socker […]
  • Backwaters i Alleppey och slut på IndienBackwaters i Alleppey och slut på Indien Det är svårt att nämna Kerala utan att komma in på Backwaters. Dessa är kanaler och sjöar som vindlar mellan djungel, risfält och byar precis innanför kusten, och här kan man åka på […]
  • Semester i VarkalaSemester i Varkala Varkala är turisttillhållet för backpackers och de som vill ha något mindre turistigt än Goa. Här ligger restauranger med fritt WiFi vägg i vägg med affärer som säljer […]

Lämna ett svar