Rom och Cola i Udaipur

Udaipur är tystare. Inte tyst, men tystare. På kvällarna satt vi på en av de många roof-top restaurangerna. Från takterasserna såg vi ut över sjön och bort mot ön och vidare ut över bergen som omgav oss. Fantastiskt vackert. Här uppe hördes knappt trafiken alls. Vi kunde andas ut en stund.

En kväll ramlade vi förbi en skola för miniatyrmålning. Miniatyrmålning är en väldigt klassisk indisk stil med tunna linjer och figurativa målningar. Ofta visas en viktig händelse: någon gifter sig eller någon Raja återvänder från ett krig.

Vi skrev upp oss på en tvåtimmarskurs. Under dessa timmar skulle vi försöka göra ett mindre konstverk. Madeleine valde att måla en tiger och jag en påfågel. Konstnären och vår lärare visade först på sitt papper och sedan försökte vi rita samma sak på vårt.

Efter en och en halv timme kom konstnärens bror, som också är konstnär, in och bjuder på rom och cola. Så där sitter vi. Två svenskar som målar traditionellt Rajastanskt och sprit. Skolan som också är galleri drivs av fem lokala konstnärer. De är alla klassiskt skolade och kunskapen har gått i arv från deras fäder.

Mitt motiv visade sig vara betydligt krångligare än Madeleines tiger. Påfågeln har en massa fjädrar, och varje fjäder skulle streckas och också ha ett öga. Efter två timmar gav jag upp och ägnade mig helhjärtat åt romen och samtalen istället.

Kvällen fortsatte flera timmar. Jag coachade en giftesnervös indier och Madeleine fick en hennatatuering. Båda kände vi oss lite halvsega morgonen efter. Måste ha varit värmen.


Andra berättelser från vår resa

  • Tre stora städer: Hyderabad – Delhi – JaipurTre stora städer: Hyderabad – Delhi – Jaipur Efter Puducherry stack vi äntligen norröver. Först till Hyderabad med skränig nattbuss som visade Bollywoodfilm klockan tolv på natten, med medsångare även i bussen. Trötta och varma […]
  • Tillbakablick: Taj MahalTillbakablick: Taj MahalVi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss.   Även med huvudvärk […]
  • Stenar, kor och lite kaffe i Mamallapuram Stenar, kor och lite kaffe i Mamallapuram Mamallapuram är ett litet, rätt så turistigt ställe. Längs med gatorna ligger butik efter butik med nästan identiska varor. Väskor, kläder, sandaler, smycken, snacks och dricka. Instuckna […]
  • Auroville, en vision om en fristadAuroville, en vision om en fristad Auroville verkar lockande. En fristad där syftet är att bli en större människa. Växa. Med en gedigen filosofi i ryggen. Och levande initiativrika invånare. Fast räcker det med att […]
  • En dag i bilder: BodhgayaEn dag i bilder: BodhgayaDagarna bara flyter fram för oss. Vissa dagar gör vi ingenting, andra dagar massor. De flesta dagarna är ganska oplanerade och saker bara dyker upp. Så vi tänkte göra en liten fotodagbok […]

Lämna ett svar