En dag i bilder: Bodhgaya

Dagarna bara flyter fram för oss. Vissa dagar gör vi ingenting, andra dagar massor. De flesta dagarna är ganska oplanerade och saker bara dyker upp. Så vi tänkte göra en liten fotodagbok för en dag. En typisk dag där otypiska saker händer. Typ.

07:45 – Frukost vid busstationen

Frukost: Chai och thali

Vi har bestämt träff med en indisk kompis vid 09:00 utanför vårt guest house (Mohammad Guest house). Men först lite frukost. Vi beger oss iväg till busstationen och går in i ett av de tältliknande matställerna.

 

 

 

Frukostätande sötnos

Ägarinnan lagar chipati och vi beställer in en varsin sådan och chai. När vi får vår tallrik ligger det dessutom ett par såser på den. Ägarinnan ler glatt åt våra tack, och vi testar att doppa chipatin för att smaka på dem. Den ena är en potatisgryta – vansinnigt stark. Den andra smakar rökt och lite märkligt. Vi frågar vad det är i den. ”Bacon!” utbrister ägarinnan och ser stolt ut. Det är inte så vanligt med kött. Vi nickar glatt och undviker båda rörorna resten av frukosten.

 

Under tiden vi äter kommer en liten flicka tultande med sin pappa. Det är dottern till ägarinnan, som knäcker och steker upp ett ägg till flickan. När hon sätter sig med flickan i knäet och ska mata henne så blir det tvärstopp. Det är i pappas knä hon ska sitta, och hon ska dessutom äta själv! Hon får skeden av pappa och vi byter förstående blickar. Kan själv. Martin knäpper en bild i precis rätt ögonblick.

09:05 – På väg till barnhemmet

Begravningståg på väg mot floden

Vi möter upp våra indiska vänner vid vårt gästhus. Vi har lovat att hälsa på i något så ovanligt som en kristen skola, tillika barnhem i Bodhgaya. På vägen dit går vi förbi en högljudd grupp med indier, och vi frågar våra vänner vad som händer. ”Någon har dött,” svarar de. Vi går vidare, och snart nog hör vi höga röster bakom  oss, ropandes samma sak om och om igen. Vi stannar till för att vänta in dem, och ser några män som bär på en bår med färgglad svepning. De är på väg till floden för att bränna kroppen. Vi frågar vad de ropar, och får svar att det är något i stil med ”Han levde, och nu är han död.” Så enkelt kan det vara…

09:12 – Barnhemmet Elisabeths Orphanage School

Tagetes, tagetes, tagetes

Barnhemmet ligger i utkanten av byn. Vi går längs med en bäck, genom ett fält med tagetes och sedan vidare på en grusväg. Till slut kommer vi fram till huset. Precis innanför finns en öppen gårdsplan där en oxe och en ko ligger. Vi går in genom dörren och våra två indiska värdar visar in oss till det enda klassrummet. Huset har fyra rum där barnen sover och har undervisning. Rummen är cirka fyra gånger fem meter stora och har jordstampat golv och kalkvita väggar. Några hål i väggen får agera fönster.

Skolgården

Barnhemmet startades av en kristen man som inte själv kunde få barn. På sjukhuset fick han se ett barn som någon ville bli av med. Han tog med sig henne hem och adopterade henne. Elisabeth blev hans första barn och fick ge namnet åt hans nya barnhem. Snart tog han sig an fler föräldralösa barn. Idag har han 36 barn.

 

Barnhemmet och skolan Elisabeths children home

Pengar får han genom donationer. Byborna ger lite mat och turister och andra ger också bidrag i form av pengar. Skolan är kristen så barnen lär sig bibeln. Förutom att läsa och skriva då så klart. Han känner sig lite ensam ibland eftersom Bodhgaya är så dominerat av buddhister och hinduer. Men han är glad att han och hans fru kan hjälpa barnen.

 

 

12:03 – Lunch på Tibetansk restaurang

Tibetanska nudelsoppa, bröd och mer nudlar

Snart är vi hungriga igen och det bär av till en enkel restaurang nära bussstationen. Stället drivs av en tibetan som ursprungligen kom från Nepal men som kom ner till Bodhgaya tre månader om året och drev restaurang. Vi beställer in breda färska tibetanska nudlar, ett bröd som påminner lite om friterad smet och en nudelsoppa. Till det fyra pepsi!

 

 

14:14 – Tvätt och skype på guest houset

Tvätt på tork

Tvättdags

Efter lunchen tvättar vi lite kläder. Madeleine tar fram vår 75öres tvätttvål och börjar skrubba skjortor. Den torra och dammiga luften får kläderna att bli bruna vid kragarna. Men en fantastisk tvål och tvätterska skrubbade bort det i ett naffs.  Vår nyinköpta tvättlina kommer väl till pass.

Eftermiddagssnack med Sverige

Skype är fantastisk uppfinning. För runt 20 öre i minuten kan vi nu ringa hem till Sverige. Med vår Tele2 mobil skulle det kosta 20kr i minuten. Verkligen bra att ha. Speciellt när det är fars dag! Vårt guest house är helt nytt och vi är de första gästerna.  Därför finns inget trådlöst internet i huset än. Däremot grannhuset som också är ett guest house och drivs av samma kille kan vi surfa med om vi sätter på taket på vårt hus. Det har blivit en del sena kvällar på det taket när vi har ringt hem till min syster på svensk kvällstid. Indien ligger 4.5 timmar före Sverige.

 

15:53 – Avlämning av fotbollar och leksaker till barnen

Glada skolbarn

Vi fick höra att barnens fotboll gick sönder för ett tag sedan. Så vi stack ut i Bodhgaya och letade upp en ny. Dessutom köpte vi lite leksaker som hopprep. När vi kommer tillbaka till barnhemmet är barnen väldigt glada att se oss igen, och blir hysteriskt lyckliga när vi tar fram fotbollen.

 

 

 

18:34 – Utrymning från rökfylld Chaiställe

Rökfyllt chaiställe

Vi träffar våra indiska vänner vid sex på kvällen igen för en kopp chai. De tar med oss till ett litet ställe där vi får oss en varsin gott, kryddigt, sött the serverade i små glas. Efter ett tag blir stället mer och mer rökfyllt. Antagligen på grund av bränslet till elden. Här återanvänder man allt så längs med vägarna ligger tillplattade komockor på tork. När dessa sedan har torkat används de som bränsle till eldarna. Väldigt luktfritt, men kan börja ryka ibland. Det är det som händer oss. Så vi får utrymma lokalen, det vill säga gå utanför de presenningar som utgör de primitiva väggarna.

19:39 – Tibetansk calzone avslutar dagen

Kvällsmatscalzone och nudlar

Dags för kvällsmat. Martin tar en Calzone. Det visar vara sig vara två degknyten fyllda av grönsaker. Gott, men väldigt långt ifrån svensk calzone. Madeleine tar stekta nudlar. Det blir mycket nudlar och risrätter här. Vi äter på Tibet Om Cafe som är ett tibetanskt ställe som även säljer bland annat kläder. Under tiden som Madeleine letar efter en ny tröja diskuterar Martin tibetanska lamas med sonen i familjen som driver stället. Efter ett tag börjar även mamman vara med och vi snackar filmer och meditation och läget i tibet.

Efter en god kvällsmat ramlar vi oss hemåt till vårt rum. Trötta och glada. Ännu en ovanligt vanlig dag har gått. Undrar hur vanlig morgondagen kommer bli…


Andra berättelser från vår resa

  • En dag i bilder: PuriEn dag i bilder: PuriDen sista dagen i Puri ville Ameer att vi skulle följa med honom till hans by och träffa hans familj. Vi skulle sova i Bhubaneswar sista natten eftersom vi dagen efter skulle åka därifrån […]
  • I Buddhas fotspår i BodhgayaI Buddhas fotspår i Bodhgaya Vi bestämde oss redan dagen efter vår kurs på Tushita att vi ville studera våra sinnen ännu mer. Efter några dagars pusslande med busstidtabeller och flygbiljetter åkte vi ner till […]
  • Tillbakablick: Taj MahalTillbakablick: Taj MahalVi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss.   Även med huvudvärk […]
  • Frukost på 4200 meters höjdFrukost på 4200 meters höjdDet är förbannat kallt. Jag har en funktionströja, en fleacetröja och en jacka på mig. Ändå fryser jag lite. Klockan är inte mer än runt sex på morgonen. Här går lägger man sig tidigt för […]
  • Grönt te i DarjeelingGrönt te i Darjeeling - No sugar for green tea, säger hon. Jag mumlar tillbaka godkännande, men hon har redan vänt sig om och burit bort sockerfatet. Det var ingen fråga tydligen. Grönt te utan socker […]

2 Kommentarer

  1. Åh vad härligt att läsa om en alldeles vanlig men ovanlig dag i bilder i Indien, njuter, ler. Fortsätt gärna med underbara nya konceptet 🙂

  2. Va häftigt! Bra med fotbollen, det var schysst. Dock såg de riktigt sura ut på fotot där båda ni är med. Så ni har överlevt retreatet, grattis! Och martin börjat odla skägg, inte helt oväntat 😛 Kram.
    Vi funderar på att boka hotell. Säg till när vi kan snacka igen. Kram!

Lämna ett svar