
I Buddhas fotspår i Bodhgaya
Vi bestämde oss redan dagen efter vår kurs på Tushita att vi ville studera våra sinnen ännu mer. Efter några dagars pusslande med busstidtabeller och flygbiljetter åkte vi ner till Bodhgaya och Tushitas systercenter Root Institute.
Bodhgaya är den heligaste platsen inom buddhismen. Här under Bodhiträdet blev Buddha upplyst för tvåtusen femhundra år sedan. På den platsen finns idag, förutom trädet, en park med ett stort tempel, bönehjul och stupor. Här i parken mediterar man, gör prostrationer eller bara går runt och känner den magiska atmosfären. Dagens träd kommer från en stickling från trädet som Buddha satt under. Detta då en avundsjuk drottning valde att bränna ner trädet när hennes man kung Ashoka blev för intresserad av buddhismen. Som tur var så fanns redan en stickling på Sri Lanka, som man kunde återplantera här. Det är runt detta jättelika fikonträd som byn Bodhgaya har växt fram.
Bodhgaya ligger i en av de fattigaste staterna av Indien, Bihar. Den dammiga pilgrimsplatsen ligger mellan Varanasi och Calcutta (Kolkata). Här finns tempel i alla smaker. Från mystiska tibetanska tempel med läskiga bilder på demoner till ståtliga thailändska tempel med gyllene drakar och en bild på kungen framme vid altaret. Hit kommer pilgrimer från hela världen och många lärare håller undervisning här. I december kommer Dalai Lama hit och då förväntas det kommer mellan 200.000-500.000 hit för att ta del av undervisningen.
Root Institute ligger en bit från huvudbyn och består av en huvudbyggnad, två tempelbyggnader och flera mindre byggnader för logi. Det var här vi under tio dagar studerade hur sinnet fungerar. Dagen började klockan sex på morgonen och sedan var det meditationer, diskussioner och föreläsningar fram till kvällen.
Huvudsakligen undersökte vi tre frågor om medvetandet:
- Vad består sinnet av? (The Knower and the known)
- Vad består jaget av? (Kallade de fem aggregaten: Kropp, känslor, perception, tankar och medvetande)
- Hur fungerar sinnet, vad leder till lycka och vad leder till lidande? (Mentala faktorer – 51 olika, typ ilska, avundsjuka, omtanke och uttråkning)
Efter djupdykningen in i våra psyken var vi väldigt nöjda och hade fått flera nya vänner. Två av dem bjöd in oss på en utflykt några dagar senare till några kända pilgrimsplatser. Med på utflykten var även en av våra lärare från kursen, Yarphel. Han har varit munk i sisådär femton år.
Vi begav oss till platser som där Buddha levt och lärt ut. Det kändes magiskt att sitta i samma grotta som Buddha mediterat i. Att sitta och läsa och reflektera över den viktigaste texten inom buddhismen, Hjärtsutran, på samma plats som Buddha gav den 2 500 år tidigare var verkligen mäktigt! Plötsligt kändes Buddha inte som en sagofigur längre, utan en man som har levt och gått och pratat just här, i denna verkligheten.
På samma plats Buddha suttit satt nu en tjej från Kullavik och en kille från Vilshult. Funderades över samma frågor som honom. Vem kunde ana det?
- Komockor på tork, används som bränsle
- Madeleines rum på Root Institute
- Root Institute
- Glatt gäng efter 10 dagar på Root Institute
- Martin mediterar i samma grotta som Buddhas främste elev
- Vi på Vulture Peak
- Yarphel läser hjärtsutran på platsen den först gavs
- Stupa vid Nalanda
- Madeleine utanför en av Buddhas grottor (idag fylld med fladdermöss)
- Templet framför Bodhiträdet
- Bodhiträdet
- Recitation och prostration kring Bodhiträdet
- Madeleine pratar med tjejer på väg mot skolan
Inga kommentarer
Trackbacks/Pingbacks