Svensk sommar i Cameron Highlands

Alpkänsla

Vi tar på oss våra nya, mindre ryggsäckar och lämnar Smile Hotel i Chow Kit, Kuala Lumpur. Nu är det slut på slöa dagar. Dags att röra på sig, resa ordentligt igen.

Vi köper en bussbiljett till ett av Malaysias trekkingområden, Cameron Highlands. I de väl tilltagna sätena i Executive-bussen sitter vi och kämpar mot illamåendet på de slingrande vägarna högre och högre upp i bergen.

När vi kommer fram till vår slutstation, Tanah Rata, möts vi av välsignad svalka. Frisk, kall luft med alpkänsla. Granar och grönklädda berg omgivna av moln längs horisonten. Värdshusens skyltar lovar oss scones, te och egenodlade jordgubbar. Det känns väldigt avlägset från KL. Betydligt mer än fyra timmar på en buss. Vi tar en kort promenad på de kuperade vägarna innan ett hällregn tvingar oss tillbaka till värdshuset.

Trekking på stig 9

Trekkingfrukost

Morgonen efter har vi tittat ut ett spår genom regnskogen som anses lätt. Dags att testa Martins knän! Efter några månader med rätt gångstil har han helt slutat med smärtstillande, även om knäna fortfarande känns efter större belastningar.

Robinson Falls

Stigen som benämns ”Path 9” börjar vid ett vattenfall som heter Robinson Falls och slutar vid ett kraftverk. Längs stigen möter vi ett äldre par som vänt om då vägen är avspärrad längre fram på grund av halka efter gårdagens regn. Vi fortsätter ändå. Om vi måste vända så har vi i alla fall haft en trevlig promenad. Det visar sig att vi inte behöver vända, men den sista biten är omdirigerad och såpass brant att vi, väl nere, inte vill ta oss uppför den igen. Och nu börjar Martins knän strejka.

Regnskogsvandraren

Mystisk svamp?

Det är bra med små ryggsäckar

 

 

 

 

 

 

Vi tar oss ut till en större väg där vi får skjuts av en indier till närmsta teplantage som vi tror ligger på väg hem. Det visar sig vara ett som ligger ännu längre in i bergen. Det är måndag, veckodagen då fabrikerna vid teplantagen är stängda. Inga turister, inga bussar eller taxibilar i närheten. Vi bävar för vägen tillbaka, ett par mil i nu rätt så stekande sol med onda knän.

När vi satt oss ner för att vila och äta våra medhavda muffins kommer mot alla odds ett par turister gående från en stig runt fabriken. De visar sig vara ett tyskt par med hyrbil, och de kör oss med glädje tillbaka till Tanah Rata. Räddade!

Jordbrukstur med skogsinslag

Fantastiska vidder från utsiktspunkt

Nästa dag har vi köpt en rundtur. Tefabrik, fjärilar, jordgubbar, utsiktspunkt och en promenad genom Mossy Forest, den äldsta mossiga skog som finns här i närheten. Kvart i nio blir vi upphämtade av en energisk guide i jeep. Hans farfar kom från Tamil Nadu i Indien, men själv har han aldrig varit där. Vi får underhållande nog dela jeep med en annan indisk familj – från Holland.

– Talar du hindi? frågar de guiden.
– Nej, bara tamil, svarar han.

Utsiktspunkten ligger på 2031 meter och bjuder på vackra bergslandskap. I Mossy Forest hittar vi stjärnanis, kanel, vilda orkidéer, rhododendron och köttätande växter. Och mossa, såklart. Vi går på en träbro längs med bergsryggen i härliga 17 grader.

Stjärnanis

I väntan på Godot

Vild rhododendron

17 grader på 2000 meter

Rosa blommor

Turistätande växt

Turistätande växt…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan blir det tefabrik där vi lär oss hur svart te framställs, och en kopp nybryggt på caféet. Fälten omkring oss täcks av tebuskar så långt ögat når. De ser nästan figurklippta ut där de står i ojämna rader, som om fälten har blivit friserade. Ungefär 200 arbetare, de flesta ensamstående yngre män, behövs för att hålla dem så. De tjänar mellan 20 och 60 ringits per dag, ungefär 45 till 130 kronor. Fast de får gratis boende när de är här – och så mycket te de orkar dricka.

Tepaus vid fabriken

Färska teblad

Friserade teplantage

 

 

 

 

 

 

I den inhängnade fjärilsträdgården en liten bit därifrån finns allt från vandrande pinnar och skorpioner till kameleonter och färgsprakande blommor. Bara ett fåtal fjärilsarter, dock, vilket är lite av en besvikelse. Den hinner snabbt försvinna tills vi har kommit till det sista, efterlängtade stoppet – jordgubbar!

Färgglad handprydnad

Kameleontöga

Lila blommor

 

 

 

 

 

 

Rött guld

I långa rader hänger krukor med jordgubbsplantor för självplock. Man kan också köpa redan plockade i många varianter i affären. En skål med gubbar och vispad grädde blir det, och plötsligt känns det som att den svenska sommaren har hunnit ikapp oss här i Malaysia. Jordgubbarna är syrliga och smakrika; grädden söt och fluffig. De försvinner alldeles för snabbt, också likt en svensk sommar. Valet är lätt. Jag tar en skål till.

 

Avtäckta jordgubbar

Svensk sommarfest

Förgänglig sommar

 

 

 

 

 

 

 

 


Andra berättelser från vår resa

  • Tillbakablick: SipadanTillbakablick: SipadanVi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss. Vi får oftast två reaktioner av […]
  • Med mamma i norra BorneoMed mamma i norra Borneo Vi står och väntar vid ankomsthallen i Kuala Lumpurs flygplats. Äter en donut. Ler åt alla taxichaufförer som ropar ut namn när någon som ser ut som en affärsman kommer ut genom […]
  • [VIDEO] Dykning på Perhentian Islands[VIDEO] Dykning på Perhentian IslandsVi seglar fram under vattnet. Efter en veckas förkylningar har vi äntligen tagit vårt Advanced Open Water, ett dykcertifikat som låter oss gå ner djupare och göra lite specialdyk. Vid […]
  • Tio dagar i strikt tystnadTio dagar i strikt tystnad – Ledsen att avbryta festen, men det är dags för män och kvinnor att separeras nu. Deltagarna till Vipassanakursen, eller Goenka-retreatet som det ibland kallas efter grundaren, […]
  • Varför skriver vi inte oftare på bloggen?Varför skriver vi inte oftare på bloggen? När vi pratar med nära och kära är får vi ofta frågan när vi skall skriva på bloggen nästa gång. Det känns alltid som vi är efter med våra inlägg. Och nu har det gått över en och en […]

Lämna ett svar