Varför vill du kunna välja? Tankar från Vieng Xay

Utsikt över byn Vieng Xay

I den lilla byn Vieng Xay här i nordöstra Laos finns det bara tre vegetariska rätter i restaurangen. Stekta nudlar, stekt ris eller kokt kål. Få val för frukost, middag och kvällsmat.

Och jag funderar på val.

Varför slåss vi så för vår rätt att välja? Vi lever i ett land där vi har enorma valmöjligheter. 149 tv-kanaler. 17 sorters ketchup. 59 olika mobilabbonemang. Och gud nåde den som föreslår att vi skall ha färre val. Eller att valet inte är viktigt! Självklart är det oerhört viktigt att ICA har just Ketchup med Curry-smak hemma. Något annat går inte för sig.

Undersökningar visar att i kulturer där par gifter sig av kärlek blir paren ungefär lika lyckliga som i kulturer där föräldrarna bestämmer partnern. Om du inte har något val lär du dig att leva med det du får. Finns inget alternativ försöker du ta vara på det du har istället för att jämföra.

Varje val vi gör investerar vi tid och energi i. Och just när vi tar valet verkar det enormt viktigt. Vi kan ofta förklara exakt varför vi gör som vi gör och varför det är så viktigt.

Ju mer energi vi lägger ner på ett val desto viktigare känns det. Och ju viktigare det känns desto mer energi lägger vi ner på valet. För vi vill ju inte välja fel?

Ett halvår senare har vi inte bara glömt varför vi tog valet utan också valet i sig.

Så hur viktigt var egentligen valet?

Hur saker känns och hur saker är, är två väldigt olika saker.


Andra berättelser från vår resa

  • Vattenvägen till VietnamVattenvägen till Vietnam Det regnade när vi kom in i Vietnam. Vid en flodkrök blev vi stående i tre timmar eftersom floden hade översvämmat hela vägen. När det började skymma tröttnade en busschafför på […]
  • Stenkrukor med oklart syfteStenkrukor med oklart syftePlain of Jars ligger i norra Laos. Tvåtusenåriga gigantiska stenkrukor utspridda på stora fält. Ingen vet med säkerhet varför dom är där. Eller varför dom tillverkades. Kanske […]
  • Lugna, fina dagar i Luang PrabangLugna, fina dagar i Luang PrabangDet är märkligt hur till synes små möten kan leda till något större. Våra två nyaste vänner mötte vi på väg in till Laos från tågstationen i Thailand. Vi delade en Tuk-tuk. Sedan en taxi. […]
  • Vientienne – moving onVientienne – moving onVientiane är Laos huvudstad. Det är väll det mest upphetsande vi kan säga om vår tid där. Moving on… igen... (Kolla gärna in vad jag skrev förra gången om Vientiene på bloggen om […]
  • Jag kastar loss från BangkokJag kastar loss från Bangkok Vi packar. Igen. Ibland känns det som resande är ett långt pärlband av ankomster och avgångar. Början och slut. Sedan ny början och nytt slut. Som allt annat då. Imorgon lämnar vi […]

2 Kommentarer

Lämna ett svar