Tillbakablick: Taj Mahal

Vi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss.

Taj Mahal

En stor ansamling stenar

 

Även med huvudvärk och feber är Taj Mahal mäktigt. Tycker jag. Madeleine var inte lika imponerad. Hon hade hoppats på ett palats men innandömet är bara en sarkofag. Väl inne går man i en cirkel kring en kista och vipps är man ute igen.

Fast jag tycker det är häftigt. Framförallt byggandet. Alla år av slit. Alla de dagar som tusentals människor steg upp, gick till byggnadsplatsen och arbetade hela dagen. Sedan hem igen och upp morgonen efter för att göra samma sak. Vecka efter vecka. År efter år.
Vissa dagar regnade det förfärligt, andra var det varmt som i en stekugn. Och byggandet var deras liv.

De kunde se hur allt sakta började ta form. Hur tornen i hörnen började växa. Grunden för väggarna kom på plats och inskriptionerna över valven blev klara.
Oavsett vad man tycker om byggnaden är det en förbannat stor hop med stenar som kastats om för att bli just Taj Mahal.


Andra berättelser från vår resa

  • Tre stora städer: Hyderabad – Delhi – JaipurTre stora städer: Hyderabad – Delhi – Jaipur Efter Puducherry stack vi äntligen norröver. Först till Hyderabad med skränig nattbuss som visade Bollywoodfilm klockan tolv på natten, med medsångare även i bussen. Trötta och varma […]
  • Rom och Cola i UdaipurRom och Cola i UdaipurUdaipur är tystare. Inte tyst, men tystare. På kvällarna satt vi på en av de många roof-top restaurangerna. Från takterasserna såg vi ut över sjön och bort mot ön och vidare ut över bergen […]
  • Tidningsläsning i Mamallapuram Tidningsläsning i Mamallapuram Vi har läst den lokala tidningen Deccan Chronicle till frukost senaste dagarna. De inledande sidorna har dominerats av Anna Hazares hungerstrejk. Anna är en äldre man som bestämde sig att […]
  • Frukost på 4200 meters höjdFrukost på 4200 meters höjdDet är förbannat kallt. Jag har en funktionströja, en fleacetröja och en jacka på mig. Ändå fryser jag lite. Klockan är inte mer än runt sex på morgonen. Här går lägger man sig tidigt för […]
  • Koncentration i MatrimandirKoncentration i MatrimandirVi är på plats vid nio. Dagen innan såg vi golfbollen utifrån. När vi ankommer får vi först se ännu en film om Auroville och Matrimandir. Det är verkligen guld på utsidan. Bladguld mellan […]

Lämna ett svar