Tillbakablick: Hur man njuter i Bangkok

Vi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss.

När jag hör att någon vi träffar ska till Bangkok växer en längtan i mig. Jag drömmer mig tillbaka tre år och minns julen som jag och Martin firade där, i glittrande julpyntade shoppingcenter där jag köpte fina chokladpraliner som vi åt i vårt fyrstjärniga hotellrum, och hur vi dansade oss yra på en nattklubb några veckor senare. Så fort någon ska dit så berättar jag snabbt om guldkornen som lätt göms undan bland de mer turistiga förpackningarna. Fast turistmålen har sin charm, de med. Bangkok är helt enkelt storslaget.

Shoppa loss

Bangkok vimlar av shoppinggallerior som var och en får någon som är uppväxt med Nordstan att rodna lite skamset. Det bästa tipset fick jag av en thailändsk hotellmadam på Koh Phangan – Åk till Platinum Mall!

 • Platinum Fashion Mall har runt 2000 minibutiker med kläder, skor, smycken och andra accessoarer. Färre kopior, fler Bangkok-chic’a kläder. Det är här thailändarna själva handlar.
 • Jag blev glatt överraskad av Chatuchak market – helgmarknaden med över 9000 stånd/butiker. Mycket mer konsthantverk, häftiga och roliga saker än det skräp som marknader annars brukar erbjuda. Om du hittar något här så är det dock bäst att du köper det direkt – det är ett under om du hittar tillbaka till samma butik nästa gång. PS, glöm inte att testa kokosnötsglassen.
 • Terminal 21 är en (relativt ny) shoppingplaza som ligger vid Asok Skytrain-stationen. Lite dyrare, med lokala märkeskläder och vindlande gångar i våningar som är inspirerade av olika storstäder runt i världen. När du tröttnar på shopping finns det ett par våningar med restauranger och så klart kan du gå på bio på översta våningen…

Äta bör man…

 • MBK, ett annat välkänt shoppingcenter, kan jag också spendera en dag på, men inte så mycket för att shoppa som att äta och underhållas. Bowlinghallen och biograferna på åttonde våningen delar plats med en mängd restauranger från olika asiatiska kök. En våning ner finns en foodcourt med smarrig mango-sticky-rice. Våga också testa lite andra typiskt thailändska desserter, till exempel hyvlad is med kokosmjölk och rolig topping, Nam Kang Sai. Det är lite av ett lotteri att välja topping, så lycka till!
 • Till efterrätt rekommenderas annars Swensen’s. Denna glasseria finns väl utplacerad där det är svårt att missa den, bland annat på MBK och Terminal 21. Dyrt, med thailändska mått mätt. Men det är det värt. Ta en riktig amerikansk coupé eller chokladfonduen för två och njut…
 • Currykrabba är en välkänd delikatess i Bangkok. En av ursprungsrestaurangerna, Somboon Seafood ligger i närheten av metrostationen Huai Khwang, men de har öppnat i Central World intill MBK också. Boka någon dag i förväg. Se till att ha tvättat händerna, för dessa krabbor äts med hela överkroppen. Och dela ett par krabbor på tre-fyra personer. Om ni tar varsin får ni konstiga blickar av personalen. Och blir lätt illamående efteråt av att ha ätit upp all god, fet curry på egen hand.
 • Skaldjurs- och internationell buffé är också ett hett tips – Rain Tree Café på Athenee Hotel är en favorit, även om det är dryga par tusen bath för att äta på buffén. Jag vet dock att jag gick illamående därifrån sist av på tok för mycket i magen, så ät varsamt den sista timmen…
 • Ett billigare alternativ är att gå till ett lokalt thaistånd där ni ser andra thailändare köpa sin mat. En Phad Thai med räkor för knappt tio kronor är svår att slå! Grön papayasallad, Som Tam (Som Tam Jay om man vill ha utan de små torkade räkorna) är också en stor favorit! Be dem vara försiktiga med chilin, bara… en styck i en sallad räcker gott för svenska smaklökar.

En utekväll eller två

Khao San Road, detta ökända backpacker- och pingpongshow-tillhåll, börjar nästan bli familjevänligt. En kväll här i gott sällskap, med lite rödcurry och en mojitobucket kan faktiskt bli en riktigt bra utekväll. Gå till The Club eller något annat ställe som spelar bra musik för kvällen. Men sov inte här, om du hade tänkt sova alls.

Tempelturen som är värd besväret

Wat Pho med den liggande guldbuddhan är faktiskt ett riktigt häftigt tempel. Vidsträckta innergårdar med stupor och labyrintlika gångar där man hamnar vid rader med guldbuddhor och roliga stenstatyer. Håll uppsikt över eventuella barn. Om jag hade varit 20 år yngre hade jag redan varit borta på upptäcktsfärd. Ett lätt sätt att ta sig hit är med flodbåt. De har olika färger på flaggorna för att signalera olika rutter. Se till att inte ta turistbåten, utan den thailändare tar, för att slippa betala 10-dubbelt. Det är okej att trängas lite…

Ett klipp

I Bangkoks stora shoppinggallerior gömmer sig många (halv)kända frisörer. Passa på att fixa frisyren hos en riktig stylist för en bråkdel av priset hemma. Fina frisörer hittar du till exempel i Central World, men det finns många i de andra galleriorna också. Hitta en som har priser för olika utbildningsnivåer, så du får det du söker!

Slutligen

Taxi är billigt, minst lika billigt som tuk-tuk, och du får A/C på köpet. I rusningstrafik, använd Skytrain och metron, eller om du känner dig våghalsig, en motorcykeltaxi. Bangkok är enkelt och smidigt att åka igenom om man bara väljer rätt färdmedel.


Andra berättelser från vår resa

 • Jag kastar loss från BangkokJag kastar loss från Bangkok Vi packar. Igen. Ibland känns det som resande är ett långt pärlband av ankomster och avgångar. Början och slut. Sedan ny början och nytt slut. Som allt annat då. Imorgon lämnar vi […]
 • Med fräscha ögon i BangkokMed fräscha ögon i Bangkok ”Om barnen inte är där när vi kommer, så ska de få stryk!” hade Ann-Marie (Martins mamma) sagt till Kristen (Madeleines pappa) när de steg av flyget i Bangkok i onsdags förra […]
 • Fantastiska Fyran splittar uppFantastiska Fyran splittar uppEtt avslutande brev från Ann-Marie Nu har vi fått känna på värmen och fuktigheten i Thailand. Efter en och en halv timmes flygresa från Chiang Mai landade vi på Koh Samui. Här […]
 • Ann-Marie berättar om norra ThailandAnn-Marie berättar om norra ThailandHär kommer ett brev från Ann-Marie: Vi har nu förlyttat oss till Chiang Mai i norra Thailand. Den vackra tågresan hit tog över tolv timmar och på vägen såg vi hur naturen precis […]
 • God jul från VarkalaGod jul från Varkalahttpvh://www.youtube.com/watch?v=Sz266Oe21BI

Lämna ett svar